Preguntes freqüents sistema de recollida porta a porta

Preguntes freqüents sistema de recollida porta a porta

1. COM FUNCIONA EL SISTEMA PORTA A PORTA?

El Porta a Porta és un sistema de recollida de residus que consisteix a realitzar la recollida separada de les diverses fraccions dels residus a partir d’un calendari prefixat, davant de la porta de cada casa, comerç o empresa amb un cubell estandarditzat que lliurarà l’Ajuntament a cada habitatge i activitat o entitat.

 

2. QUINES SERAN LES FREQÜÈNCIES DE RECOLLIDA?

  • Orgànica: dilluns, dimecres i dissabte, amb el cubell marró i en bossa compostable.
  • Envasos: dimarts i divendres, en bossa de plàstic o sense bossa.
  • Paper i Cartró: dijous, en bossa de paper o sense bossa.
  • Resta: diumenge, cada 15 dies, sempre en bossa de plàstic.

Els bolquers i compreses d’adults i nadons es podran recollir cada dia posant-los en una bosseta a banda amb un adhesiu que es lliuraran gratuïtament a qui ho necessiti.

 

3. COM HO HEM DE FER ELS COMERÇOS?

Als grans generadors se’ls facilitarà gratuïtament contenidors de més capacitat segons les seves necessitats, per exemple contenidors de 120l, 240l o 1.000l. En alguns casos hi haurà serveis de suport.

 

4. COM SERÀ EL SERVEI DE RESIDUS VOLUMINOSOS?

El servei de voluminosos es realitzarà també porta a porta. El primer dilluns de cada mes es recolliran casa per casa els residus voluminosos, tipus sofàs, mobles… Caldrà avisar prèviament a l’Ajuntament trucant al 938 69 85 12 (ext.4).

 

5. QUE ÉS L’ÀREA D’APORTACIÓ PUNTUAL?

L’àrea d’aportació puntual serà un espai amb accés controlat i s’hi accedirà amb una targeta que es lliurarà juntament amb el kit del porta a porta. A dins hi haurà els contenidors de les fraccions paper i cartró, orgànica, resta i envasos per si per alguna raó molt especial o alguna urgència no ens hem pogut acollir a la recollida porta a porta.

 

6. PER QUÈ CAL CANVIAR EL SISTEMA? 

Seguir amb el sistema actual, amb contenidors de resta distribuïts per tot el municipi i contenidors de selectiva en alguns punts, és totalment impossible. El sistema actual és un sistema obsolet amb el qual sols estem reciclant una part molt petita dels nostres residus.

 

7. PER QUÈ S’HA OPTAT PEL SISTEMA PORTA A PORTA?

El sistema porta a porta s’ha implantat a més de 200 municipis de Catalunya. És el sistema amb el qual s’assoleixen els millors resultats de recollida selectiva, arribant fins a més del 80% en alguns municipis.

Amb el porta a porta podrem assolir els objectius ambientals que ens exigeix la Unió Europea  d’arribar a un mínim del 50% de reciclatge el 2020 i el 70% el 2030 i així evitar les sancions econòmiques ja definides per la Generalitat.

 

8. FA MOLTS ANYS JA ES RECOLLIA PORTA A PORTA I ELS CARRERS ESTAVEN PLENS DE BRUTÍCIA I PUDORS. PER QUÈ REINSTAURAR UN SISTEMA QUE JA ESTÀ SUPERAT?

El model que es planteja només agafa els aspectes positius de la recollida que es feia fa anys, ja que deixar els residus davant de casa és molt còmode, sobretot per a la gent gran. Però els residus no es poden deixar de qualsevol manera. Cal separar-los correctament i deixar cada dia la fracció que toca. A més, es trauran amb cubells equipats amb un sistema de tancament per evitar vessaments i que els gats i els gossos els puguin obrir i remenar.

Amb el porta a porta es vol recuperar la idea que els residus són recursos que es poden reciclar i que cadascú s’ha de responsabilitzar d’allò que genera.

 

9. PER QUÈ ES TAN IMPORTANT RECICLAR?

La majoria dels residus que no se separen correctament van a l’abocador d’Hostalets de Pierola. Els residus ben classificats es porten a plantes de reciclatge, les quals utilitzen aquests materials com a matèria primera per elaborar nous productes, generant activitat econòmica i millorant el medi ambient.

Si no reduïm els residus que portem a l’abocador, en pocs anys s’hauran de fer nous abocadors  amb els forts impactes ambientals que tindran. Hem d’aconseguir que la nostra descendència pugui gaudir de la Terra igual que nosaltres i no deixar-los una comarca plena d’abocadors.

 

10. A BANDA DELS SUPOSATS BENEFICIS MEDIAMBIENTALS, QUINS AVANTATGES TÉ PER A MI EL PORTA A PORTA?

En primer lloc, la comoditat, deixar els residus a la porta de casa evita que t’hagis de desplaçar fins als contenidors.

En segon lloc, representa una millora de l’estat dels carrers. Molts cops les àrees amb contenidors són punts d’abocament incontrolats de mobles i trastos vells, s’hi produeixen desbordaments, són font de males olors, etc. La recollida porta a porta permet eliminar contenidors de la via pública, guanyar espais i tenir els carrers més nets.

  

11. SI UN DIA M’EQUIVOCO A L’HORA DE SEPARAR ELS RESIDUS, EM POSARAN UNA MULTA O M’AUGMENTARAN LA TARIFA?

No es posarà cap multa a ningú d’entrada. Es recollirà la informació i un educador ambiental us visitarà per resoldre els dubtes que tingueu. Si les males pràctiques persisteixen, aleshores sí que es podran establir sancions econòmiques.

 

12. SI UN DIA NO RECORDO BAIXAR EL CUBELL PASSA ALGUNA COSA?

No. Si no tenim prou residu acumulat o necessitat de treure el cubell no cal treure’l.

 

13. ELS CUBELLS I LES BOSSES COMPOSTABLES D’ÚS OBLIGATORI S’HAURAN DE PAGAR?

Les setmanes prèvies a l’inici del servei es repartiran els kits de cubells, que inclouran les primeres bosses compostables per a cada habitatge. La fracció orgànica s’haurà de posar al cubell, sempre, amb bossa compostable. Un cop gastades les bosses aquestes es podran adquirir als comerços locals.

 

14. QUÈ HE DE FER SI EM ROBEN EL CUBELL?

Tant si us roben el cubell com si aquest es trenca, us haureu de posar en contacte amb l’Ajuntament i us el reposarem. Segons les circumstàncies, caldrà pagar l’adquisició del nou cubell.

 

15. QUÈ HE DE FER SI TINC RESIDU TÈXTIL SANITARI DIARI O EXCREMENTS DE GAT?

Haureu de demanar etiquetes durant el dia de la recollida dels materials del porta a porta. A posteriori, us heu de posar en contacte amb l’Ajuntament i us subministrarem nous adhesius. D’aquesta forma podreu treure el vostre residu cada dia.

 

16. NOSALTRES JA RECICLEM, PERÒ ELS RESIDUS ORGÀNICS ELS PORTEM A L’HORT I EL PAPER EL CREMEM A L’ESTUFA. PASSA ALGUNA COSA?

No, no hi ha cap problema en què un habitatge es gestioni a la seva manera part dels seus residus. Sobretot en masies sabem que és una situació molt corrent. De tota manera, en cas que l’Ajuntament sol·liciti una explicació, caldrà facilitar-la.

 

17. SI JO M’ESFORÇO A FER EL RECICLATGE CORRECTAMENT, COM ÉS QUE HAIG DE PAGAR EL MATEIX QUE EL VEÍ QUE NO RECICLA RES DE RES?

Justament un dels objectius de la recollida porta a porta és evitar que tots paguem el mateix, tant si ho fem bé com si ho fem malament. El sistema porta a porta permet identificar el nombre de vegades que es treu el cubell i les incidències detectades. D’aquesta manera, amb el temps es podrà establir un sistema de pagament per generació.

 

18. ÉS CERT QUE ELS XIPS DELS CUBELLS CONTINDRAN LES MEVES DADES PERSONALS?

No, els xips només contindran l’adreça de l’habitatge i no contindran cap dada personal.

 

19. ÉS CERT QUE S’OBRIRAN LES BOSSES PER COMPROVAR SI S’HAN SEPARAT CORRECTAMENT ELS RESIDUS?

No, els recollidors tenen estratègies per valorar la correcta aportació dels residus, com per exemple el pes de la bossa en el cas dels envasos, l’ús de bosses compostables en el cas de la fracció orgànica, etc. Les bosses només s’obriran en cas de sospitar de la mala separació de residus.

 

20. SI GENERO MÉS BROSSA DE LA QUE CAP AL CUBELL I LA POSO EN UNA BOSSA GROSSA, EL SERVEI DE RECOLLIDA SE L’ENDURÀ?

Sí, sempre que estigui separada correctament. Els cartons de grans dimensions es podran posar també al costat del cubell plegats.

 

21. MENTRE ESPERO QUE ARRIBI EL DIA DE RECOLLIDA DELS RESIDUS ORGÀNICS O DEL REBUIG, COM EVITO LES PUDORS DINS DE CASA?

El rebuig no genera mala olor, ja que els bolquers i altres residus considerats tèxtil sanitari, que són l’únic que les podria generar, es poden treure cada dia, en una bossa a part, identificada amb un adhesiu.

 

22. SI TREBALLO DE NIT, PUC DEIXAR ELS CUBELLS MOLT ABANS DE L’HORA PREVISTA?

En casos excepcionals es pot deixar el cubell a fora abans. Cal evitar que això es generalitzi per mantenir els carrers endreçats durant el dia. Els cubells sols haurien d’estar al carrer durant la nit.

 

23. SI MARXO UNS DIES DE VACANCES, QUÈ HAIG DE FER?

Com a mesura excepcional podeu utilitzar l’Àrea d’Aportació Puntual, ubicada al costat de la deixalleria.

 

24. SÓC UNA PERSONA GRAN, TINC POR D’EQUIVOCAR-ME O NO RECORDAR LA FRACCIÓ QUE TOCA CADA DIA.

La recollida porta a porta està especialment pensada per persones grans, ja que podreu deixar els residus just davant de casa, sense necessitat de fer grans desplaçaments i aixecar tapes de contenidors que moltes vegades no estan adaptades.

Per facilitar que no hi hagi dubtes es lliurarà un imant de nevera per a cada habitatge on hi haurà descrita la fracció que toca cada dia.

 

Amb el suport de:

Articles Relacionats