Sols un 15% dels residus generats a Catalunya són rebuig
Periòdicament, l’Agència de Residus de Catalunya publica la composició dels residus municipals a Catalunya. De la totalitat dels residus generats als municipis catalans, més d’un 40% és fracció orgànica, un 9% envasos de plàstic i metall, un 14% paper i cartró, un 8% vidre i un 12% residus que es poden portar a les deixalleries. El restant, un 15%, són residus no valoritzables que s’han de dipositar a la fracció resta. Així doncs, més del 80% dels residus que es generen a les llars catalanes són reciclables.
L’Agència de Residus de Catalunya ha realitzat diferents estudis per determinar com és la bossa d’escombraries tipus catalana. En són un exemple l’estudi “Pesa la brossa” i l’Estudi per la composició de la bossa tipus de residus municipals a Catalunya. A “Pesa la brossa”, al llarg d’un any, 300 llars de Catalunya han anat pesant i apuntant el pes dels residus que generaven i separaven per a la seva recollida selectiva. En l’altre estudi, es van realitzar més de 1.000 caracteritzacions de residus procedents dels camions de recollida municipal.
L’anàlisi d’aquestes dades confirma la importància de la recollida selectiva. Per una banda, amb la separació en origen dels residus aquests són aprofitats com a matèries primeres, generant valor econòmic i reduint l’impacte ambiental. Per l’altra, si no són classificats en origen, la seva posterior separació i gestió té un gran cost econòmic i ambiental.
Amb el suport de: